Ομάδα είναι ένας μικρός αριθμός ανθρώπων , με συμπληρωματικές δεξιότητες , που είναι δεσμευμένοι σε ένα κοινό σκοπό, στόχους απόδοσης και προσέγγιση, για τους οποίους λογοδοτούν ο ένας στον άλλο ( Katzenback, Smith, 1999).  Από τον ανωτέρω ορισμό προκύπτουν οι έννοιες της αλληλεξάρτησης και  του κοινού στόχου ως βαρύνουσας σημασίας. 

Σε μία ομάδα καθένας λειτουργεί σε διαφορετικές ταχύτητες , με ποικίλα  ταλέντα αλλά  είναι χρήσιμος και απαραίτητος για το όλον. Είναι σαν μία καλοκουρδισμένη μηχανή με διαφορετικά εξαρτήματα   και γρανάζια που το καθένα συνεισφέρει μοναδικά ,όλα όμως δουλεύουν για τον ίδιο σκοπό. Ο σκοπός του team coaching είναι να αυξήσεις την συλλογική επίγνωση  , να δυναμώσεις την συνυπευθυνότητα και να ευθυγραμμίσεις τους στόχους μέσα στην ομάδα.” (Coaching for perfomance)  . Ο λειτουργικός  τρόπος με τον οποίο ο coach μπορεί να συμβάλλει στην επίλυση των προβλημάτων είναι με το υποστηρίξει την ομάδα να εντοπίσει και να αναπτύξει τις απαραίτητες ικανότητες για να διευθετήσει τις προκλήσεις που προκύπτουν με τον βέλτιστο τρόπο . Στη συνέχεια να προσεγγίσει την διαδικασία αναστοχαστικά έτσι ώστε να καταγραφούν και να είναι συνειδητά τα “υλικά” που χρησιμοποίησε η ομάδα. Η συνταγή που βγαίνει είναι μοναδική κάθε φορά και αποτελεί παρακαταθήκη για την ομάδα. 

Το προσωπικό μου ενδιαφέρον για το ομαδικό coaching έγκειται αρχικά στην μετατροπή του αρνητικού κλίματος, του “δεν μπορούμε να τα καταφέρουμε με τις υπάρχουσες συνθήκες”, σε θετικό , σε “όλοι μαζί μπορούμε ,το έχουμε ξανακάνει”. Θεωρώ μαγική την στιγμή που η ομάδα θα αναγνωρίσει την ταυτότητά της και θα έρθει η επίγνωση και η νέα λύση. Την στιγμή  που οι δυναμικές βρίσκουν τον δρόμο της αλλαγής και που οι νέες ιδέες κινητοποιούν με ένα διαφορετικό τρόπο και  που θα ανακαλύψουμε ότι υπάρχει και άλλος δρόμος εκτός από αυτόν που ήδη περπατούσαμε.