Έχω απελπιστεί , ότι και να κάνω δεν αλλάζει η κατάσταση. Τα λέω τα εξηγώ αλλά δεν με καταλαβαίνουν. Πόσες φορές έχουμε ακούσει ή χρησιμοποιήσει αυτή την φράση? Πόσες φορές δεν έχουμε αισθανθεί ότι κάθε προσπάθεια είναι μάταιη και δεν οδηγεί κάπου? 

Σε όποια περίσταση και με όποιες συνθήκες και να το  έχεις αισθανθεί αυτό ο μόνος τρόπος να βγεις από το αδιέξοδο είναι να κάνεις κάτι διαφορετικό από αυτό που έκανες μέχρι τώρα . Ο Einstein είχε πει ότι “Παραλογισμός είναι να κάνεις τα ίδια πράγματα ξανά και ξανά και να περιμένεις διαφορετικά αποτελέσματα”. Αν σε μία εξίσωση κρατήσεις τους ίδιους αγνώστους (μεταβλητές) θα λάβεις θα το ίδιο αποτέλεσμα. Για να φτιάξεις μία νέα συνταγή χρειάζεσαι είτε διαφορετικά υλικά είτε άλλο τρόπο εκτέλεσης! Άρα χρειάζεσαι μία νέα συμπεριφορά.  Μία δική σου νέα συμπεριφορά ……να αλλάξεις κάτι και ο  μόνος άνθρωπος που μπορείς να αλλάξεις είσαι εσύ. Αν περιμένεις να αλλάξει η συμπεριφορά του απέναντι τότε μάλλον θα χρειαστεί να περιμένεις πολύ.  

Όπως και στην γεωμετρία, τα δύο σημεία αν τα ενώσεις σχηματίζουν μία ευθεία. Προκειμένου να μετακινηθεί η ευθεία πρέπει να μετακινηθεί τουλάχιστον ένα από τα δύο σημεία. Από τη στιγμή που θα μετακινηθεί το ένα σημείο , αν θέλουμε να κρατήσουμε σταθερό το μήκος του ευθύγραμμου τμήματος τότε θα πρέπει να μετακινηθεί και το δεύτερο σημείο. Αντίστοιχα λειτουργούν και οι συμπεριφορές, όταν ο ένας από τους δύο αλλάξει σημείο (συμπεριφορά) αναγκαστικά αν θέλουμε να διατηρηθεί η σχέση θα αλλάξει και η συμπεριφορά του άλλου. 

Πώς το life coaching υποστηρίζει αυτή την αλλαγή? Μέσω των ερωτήσεων συνειδητοποιείς κατ αρχήν το σημείο που βρίσκεσαι τώρα αλλά και το σημείο που θέλεις να πας. Όταν αποκτήσεις την γνώση αυτών των δύο σημείων μπορείς να χαράξεις την διαδρομή σου.