Το coaching είναι η σύμπραξη σε μία προκλητική και δημιουργική διαδικασία σκέψης που εμπνέει τους συνεργάτες να μεγιστοποιήσουν τις προσωπικές και επαγγελματικές τους δυνατότητες”  είναι ο ορισμός του  ICF (International Coaching Federation) . Ο λόγος που χρησιμοποιούμε τον αγγλικό όρο είναι ότι δεν έχει αποδοθεί στα ελληνικά επαρκώς για να περιλαμβάνει όλα αυτά που περικλείει.Για να αποκτήσει νόημα ο ορισμός ας δούμε τι στοιχεία περιλαμβάνει το coaching, πότε το χρησιμοποιούμε, τι πετυχαίνουμε με αυτό  και γιατί κάποιος να το επιλέξει.

 Το coaching είναι ο δρόμος για να εξελιχθείς χρησιμοποιώντας τις δικές σου δυνάμεις και επιτυγχάνοντας να γίνεις μία πιο βελτιωμένη εκδοχή του εαυτού σου. Αυτό που διαφοροποιεί το coaching από τα υπόλοιπα ανθρωποκεντρικά επαγγέλματα είναι ότι σε υποστηρίζει να χτίσεις το μέλλον όπως εσύ το θέλεις. Ξεκινά με την παραδοχή ότι όλοι  είμαστε ικανοί να βελτιωθούμε και να βρούμε λύσεις και  περιλαμβάνει  στόχους, επιθυμίες ,κίνητρα,  θέληση για αλλαγή και εσωτερική αναζήτηση.

Το άτομο , η ομάδα , η εταιρεία επιλέγει να κάνει coaching όταν θέλει να έχει πιο ενεργό ρόλο στην διαμόρφωση του μέλλοντός του.  Όταν θέλει να πάρει αποφάσεις, να απαντήσει σε διλήμματα, να κάνει επιλογές που να τις επιθυμεί και όλα αυτά να τα κάνει συνειδητά. Δεν είναι απαραίτητο να βρίσκεται στην δίνη ενός προβλήματος κάποιος για να επιλέξει το coaching. Μπορεί να επιθυμεί να ανακαλύψει τα ταλέντα του , τις ανεκμετάλλευτες δυνάμεις του και να αναπτυχθεί. Κατ’ επέκταση μία επιχείρηση που βρίσκεται σε αναπτυξιακή φάση μέσω του coaching μπορεί να εντοπίσει τις δυναμικές που θα την οδηγήσουν πιο άμεσα και με επιτυχία στους στόχους της. Να ενδυναμώσει τις διαπροσωπικές σχέσεις και τις συνεργασίες που φέρνουν αποτελέσματα όπως για παράδειγμα  αυτές του επιχειρηματία με το  προσωπικό , των συνέταιρων, της ομάδας . Να δημιουργήσει όραμα και πλάνο δράσης έτσι ώστε να συνειδητά να βαδίζει προς την επιτυχία.

Το coaching  μπορεί να δώσει απαντήσεις σε προβληματισμούς και προκλήσεις αλλά κυρίως δύναται να αποτελέσει το μέσο για την ανάπτυξη και την ευημερία.