Αν είχαμε την σοφία της χήνας…….

Γνωρίζετε τους λόγους για τους οποίους οι χήνες ταξιδεύουν σε σχηματισμό “V”? Η συνεργασία τους είναι παραδειγματική και ορίστε τα 7 διδάγματα που μας προσφέρουν :

  1. Όταν μοιραζόμαστε έναν κοινό στόχο μπορούμε να φτάσουμε πιο εύκολα και γρήγορα .
    Οι χήνες όταν πετούν σε σχηματισμό V δημιουργούν ανύψωση και αεροδυναμικό προσανατολισμό που μειώνει την τριβή του αέρα. Το αποτέλεσμα είναι να αποδίδουν 70% καλύτερα από το αν πετούσαν μεμονωμένα. Οι εργαζόμενοι που μοιράζονται έναν κοινό στόχο και προορισμό καταβάλλουν λιγότερη προσπάθεια διότι επωφελούνται από την ορμή των υπολοίπων
    Σιγουρέψου ότι όλοι γνωρίζουν τον στόχο και είναι ευθυγραμμισμένοι
  2. Ορατότητα προς όλες τις κατευθύνσεις
    Ο σχηματισμός V τους επιτρέπει να έχουν όλες ορατότητα. Σε έναν οργανισμό το να έχουν τα στελέχη κάθετη ορατότητα τους βοηθά να μένουν συνδεδεμένοι με τα άκρα και να παίρνουν πιο σωστές αποφάσεις, ενώ η οριζόντια ορατότητα βοηθά στο να έχουν αντίληψη της μεγάλης εικόνας και να ευθυγραμμίζονται με τους σκοπούς της επιχείρησης.
  3. Να είσαι ταπεινός και ικανός να ζητήσεις βοήθεια όταν χρειάζεται
    Όταν μία χήνα βγαίνει από τον σχηματισμό δημιουργείται ένα κενό στην τριβή, οπότε το αντιλαμβάνεται άμεσα και επιστρέφει για να επωφεληθεί από την ανυψωτική δύναμη της ομάδας.
    Η ομάδα θα κινηθεί πιο γρήγορα και θα πετύχει περισσότερα όταν έχεις την προθυμία να ζητήσεις βοήθεια.
  4. Διοίκησε μοιράζοντας αρμοδιότητες και ενισχύοντας τους άλλους προκειμένου να γίνουν οι επόμενοι ηγέτες
    Όταν η χήνα που οδηγεί τον σχηματισμό και δέχεται την μεγαλύτερη πίεση κουραστεί , πηγαίνει στο πίσω μέρος και αφήνει κάποια άλλη να μπει την θέση της.
    Όλοι έχουν μοναδικές ικανότητες, εμπιστεύσου τους.
  5. Αναγνώριση και ευγνωμοσύνη
    Οι χήνες κρώζουν για να ενθαρρύνουν τις μπροστινές που καταβάλλουν την μεγαλύτερη προσπάθεια.
    Αναγνώρισε τις προσπάθειες , ανέδειξέ τες και επιβράβευσέ τες
  6. Υποστήριξη ειδικά στα δύσκολα
    Όταν κάποια χήνα τραυματιστεί ή αρρωστήσει άλλες δύο εγκαταλείπουν τον σχηματισμό προκειμένου να την βοηθήσουν και να την προστατέψουν. Μένουν μαζί της μέχρι να πεθάνει ή να είναι σε θέση να συνεχίσει το ταξίδι. Στην πορεία ενσωματώνονται σε έναν καινούργιο σχηματισμό ή προλαβαίνουν τον δικό τους.
    Είναι εύκολο να ανήκεις σε μία πετυχημένη ομάδα. Είναι όμως χρήσιμο να είσαι εκεί όταν τα πράγματα δυσκολεύουν και να υποστηρίζεις όσους σε έχουν ανάγκη
  7. Μείνε πιστός στις πυρηνικές αξίες και σκοπό
    Το μεταναστευτικό ταξίδι των χηνών είναι πάντα το ίδιο. Οι νεότερες μαθαίνουν από τις μεγαλύτερες.
    Οι στρατηγικές, οι πρακτικές και τα προϊόντα μπορεί να αλλάζουν για να υπάρχει ευελιξία αλλά οι πετυχημένες επιχειρήσεις μένουν πιστές στις πυρηνικές τους αξίες και τις ακολουθούν με σθένος